1

Tråd: Bloggkommentarer fungerar dåligt (+ pipande tangentbord på ThinkPad)

Hej. Jag försökte posta en kommentar på Huggpunkt, till inlägget om pipande gre. Vad som hände när jag klickade på knappen för att skicka kommentaren var att jag samma sida visades igen, med mina uppgifter och kommentar ifyllda, men utan något meddelande om huruvida kommentaren hade kommit och/eller ställts i modereringskö, eller om något fel hade skett.

Om meddelandet faktiskt kom fram antar jag att det kan kännas tradigt för Jesper att få totalt tre kommentarer från mig på bloggen, samt denna kommentar här. Men om mina bloggkommentarer åts upp av ett gäng trädgårdstomtar med dåligt bordsskick så är ju detta förstås det enda meddelandet Jesper får från mig. smile

Nedan följer kopia av kommentaren ifråga:

Men vänta, du har ju inte löst det egentliga problemet! Och jag tror eventuellt att jag vet vad det är. Ett användningsområde för detta pip är när en UNIX-terminal får ASCII-tecknet 07, dvs BELL. Detta tecken kan skickas av diverse program för att indikera att programmet vill ha uppmärksamhet.

Du använder nog PuTTY för att SSH'a till något mer civiliserat. Om du tittar under Terminal > Bell hittar du flera alternativ, varav "Make default system alert sound" är ikryssat som standard. Men vänta, tänker du. Du har ju stängt av systemljuden. Och just där ligger problemet. Windows väljer då istället att pipa i systemhögtalaren. Ett problem som jag en gång i tiden löste med att ersätta default beep (tror jag det var) med en tom ljudfil.

Men en sista fråga kvarstår. Varifrån kommer pipet egentligen? Svaret är att det kommer från Bash eller vilket skal du nu använder. Av rent muskelminne skriver du säkert gre[tab] med en hand, där tabben är till för att tabbkomplettera p'et. Kompletteringen fungerar, men eftersom det finns ett längre kommando, troligen grep-changelog, så ber ditt skal terminalen att pipa.

Denna teori kan du testa (utan att slå på fröken Beep) genom att trycka tabb en gång till och se om "grep grep-changelog" skrivs ut, och/eller, om du använder PuTTY, ändra inställningen under Terminal > Bell till "visual bell".

Dessutom kan jag tillägga att GMail tyckte att registreringsmeddelandet från forumet var spääääm. Jag klickade förstås knappen "Nått spääääm. Ääätt ååål." för att motverka denna villfarelse hos GMails system.

Dela

2 Senast ändrad av Jesper (2012-08-05 02:10:53)

Sv: Bloggkommentarer fungerar dåligt (+ pipande tangentbord på ThinkPad)

Haha, okej, jag ska svara i någorlunda oordning.

1. Mitt förbannade pip är faktiskt tillbaka! Problemet måste dessutom vara långt mycket värre än både du och jag kunnat ana, för det är reproducerbart i webbläsare, direkt på skrivbordet när man döper om sin ikon eller rentav i notepad. Här behövs alltså vare sig skal eller terminal.

Och det rör sig fortfarande om ett pip vid första nedslag på godtycklig tangent efter att jag tryckt exempelvis G, R och E – och ordningen spelar nästan ingen roll, så det går lika bra att skriva gert eller ergo som just grep.

Med andra ord har du verkligen rätt i att jag inte löst det egentliga problemet, även om det försvann i några veckor. Din lösning är dessutom lysande – men tyvärr för oss båda är det ett tredje "det pipande tangentbordets problem" du löst.

2. Inga kommentarer finns på bloggen. Buggen du stött på är klart vedervärdig: Postning av kommentarer slutar fungera om din session gör timeout mellan att du laddar sidan och postar kommentaren, eftersom (förmodar jag) någon ny session inte startas den vägen i koden. Habari-teamet har faktiskt fått den här buggen inrapporterad, om än inte av mig, men de stängde ärendet utan åtgärd, och själv har jag inte orkat läsa PHP på ett tag. Uppskattar att du tog dig till forumet i stället!

Beroende på hur jag väljer att berätta om fortsättningen på pip-historien kanske jag smyger in din kommentar på något sätt, om du inte sätter dig emot detta. smile

3. För två–tre veckor (PIP!) sedan började GMail plötsligt sortera ungefär hälften av min epost som skräp. Detta sammanföll med att skräpfloden breddades från runt tio om dagen till ett par hundra.

Det enda skräppostfilter jag någonsin varit nöjd med är det minimala bmf, som jag körde med procmail. Bara var femtionde spam slank igenom och år i sträck kunde gå utan false positives. (Jag överdriver inte!) Google må ha all världens data indexerad, men de klarar definitivt inte av att skilja ut skräpet, vilket väl också märks om man skriver något i den där rutan de kallar hemsida. wink

Allt gott!

"It is a damn poor mind indeed which can't think of at least two ways to spell any word."

Webbplats

Dela

3

Sv: Bloggkommentarer fungerar dåligt (+ pipande tangentbord på ThinkPad)

1. Låt mig då gissa vidare. Ditt tangentbord är fysiskt trasigt och vid nedtryckning av vissa tangenter uppfattas det som att du trycker ett tiotal tangenter samtidigt. Detta exempelvis beroende på hur hårt du trycker samt luftfuktighet. Eftersom alla de extra tangenterna trycks ner precis samtidigt (tekniskt sett inom en och samma kontroll av vilka tangeter som är nertryckta) så returnerar tangentbordet ett fel, men inga extra nerttryckta tangenter. Möjligen är det inte OS'et som skapar pipet, utan tangentbordskontrollern. Åtgärd: prova annat tangentbord.

2. Ok. Det kan jag köpa. Men jag provade ju att skicka igen. Ok, det var direkt efteråt och ny session kanske bara skapas vid GET-requests och inte POST av någon anledning. Men nej, jag provade att prutta ut en testkommentar till, med nyladdad sida. Fortfarande ingenting. Fast Habari inte gillar Chrome. En kommentar från räven kom fram direkt.

3. Jag är faktiskt överlag nöjd med GMails spamfilter, men det beror väl lite på exakt vilket spam man får skickat till sig. Värre är det med Hotmail. Nej, jag använder inte Hotmail, annat än för MSN Messenger (som jag för övrigt ansluter till med bitlbee) men jag loggar in på kontot någon gång per månad för att det inte ska tas bort. Och det finns alltid spam i inkorgen. Och de få gånger jag får något jag faktiskt vill ha till den adressen (t ex ett nyhetbrev från trancegruppen trance[]control som jag började prenumerera på för c:a 10 år sedan!) åkte i sopen. Där snackar vi värdelöst.

Dela

4

Sv: Bloggkommentarer fungerar dåligt (+ pipande tangentbord på ThinkPad)

1. Tror inte på någon koppling till den fysiska miljön, som luftfuktighet eller så. Pipen börjar regelmässigt mellan kanske tre och sex timmar efter likväl start som omstart – har aldrig mätt tiden exakt och vet inte om den varierar – så det finns ingen koppling till t.ex. värmen i chassit. Det blir heller inga pip om jag kopplar in en usb-keyboard – men ThinkPad är en laptop, trots allt, och det inbyggda går på PS/2-rutiner i Windows.

Med andra ord är felet inte reproducerbart annat än på det inbyggda tangentbordet, men pipen följer en helt strikt logik: "gre " och "erg " piper, men inte "reg " eller "ger "; "srti" och "stri" men inte "srit" eller"itsr" och så vidare. Jag kan inte få det till annat än programmeringsfel på någon nivå. :-)

2. Det finns både POST- och GET-requests som ordnar en ny session när man hamnar i den där situationen. Att lösa problemet är bara en fråga om att gräva tillräckligt djupt i källkoden, komma underfund vilken väg körningen tar när det blir fel och sedan lista ut varför. Men det är det jag aldrig riktigt orkat... :-P

"It is a damn poor mind indeed which can't think of at least two ways to spell any word."

Webbplats

Dela

5 Senast ändrad av nitro2k01 (2012-08-05 04:18:06)

Sv: Bloggkommentarer fungerar dåligt (+ pipande tangentbord på ThinkPad)

1. Om det vore ett logikfel någonstans borde det vara dokumenterat någon annanstans. Jag ser det fortfarance som ett möjligt hårdvarufel. Att ett externt tangentbord inte triggar buggen tyder också på det. Under tangenterna sitter som du säkert vet två plastlager med spåtr eletriska ledare, samt punkter som kan kopplas samman genom att en tanget trycks ner. Istället för att varje tangent har en egen koppling, är de sammankopplade i en matrisform. Detta vet du säkert också. Ponera då att det sitter lite kolakladd eller salt mellan plastlagren, mellan e och s. När du trycker en viss tanget kopplas två  banor samman. När du sedan trycker vissa andra tangenter triggas felet. När du trycker andra tangenter ändå, säras de felande banorna såpass att felet inte kan triggas.

Några frågor: Tar det alltid x timmar innan felet börjar hända? När det väl har börjat hända, händer alltid när du skriver kombinationerna ifråga?
Gör det någon skillnad om omstarten är hård eller mjuk? (edit: Lade till en fråga.)

Ett alternativ skulle kunna vara att ta bort tangentbordet och leta efter synliga skador. Att öppna tangentbordsmodulen är nog inte något du bekvämt kan göra, men att få loss modulen och titta på undersidan bör gå enkelt om du är någorlunda händig.

2. Efter rensning av kakor fungerade då även Chrome. Då håller jag med dig att denna bugg är gräslig. Utrunnen sessionstid, och sen är man körd för alltid... (Eller till kakorna försvinner, åtminstone.)
Ta för övrigt gärna bort testkommentarerna om du vill, då deras fortsatta existens inte tjänar något syfte.

Dela

6 Senast ändrad av Jesper (2012-08-05 04:51:13)

Sv: Bloggkommentarer fungerar dåligt (+ pipande tangentbord på ThinkPad)

nitro2k01 skrev:

1. Om det vore ett logikfel någonstans borde det vara dokumenterat någon annanstans. Jag ser det fortfarance som ett möjligt hårdvarufel. Att ett externt tangentbord inte triggar buggen tyder också på det.

Men inte bara på det. :-)

Problem inuti själva tangentbordet har jag funderat över förut. Att felet varit där sedan datorn var ny och att andra ThinkPad-användare rapporterar precis samma problem tyder i så fall på något systematiskt fabrikationsfel i själva materialet. Det enda jag inte får ihop den förklaringen med är att...

Några frågor: Tar det alltid x timmar innan felet börjar hända? När det väl har börjat hända, händer alltid när du skriver kombinationerna ifråga?

...beteendet på båda punkter aldrig avviker. Efter en upp- eller omstart har jag alltid en handfull timmar på mig innan det börjar pipa igen, och när det väl satt igång finns ingen som helst slumpmässighet. Faktum är att felkombinationerna och tröskeltiden varit desamma åtminstone sedan maj förra året, när datorn var ny.

Å andra sidan är jag inte grym på elektronik. Nollställer inte BIOS en del hårdvara även vid mjuka omstarter, så att det kan påverka spänningar och dylikt?

2. Efter rensning av kakor fungerade då även Chrome. Då håller jag med dig att denna bugg är gräslig. Utrunnen sessionstid, och sen är man körd för alltid... (Eller till kakorna försvinner, åtminstone.)
Ta för övrigt gärna bort testkommentarerna om du vill, då deras fortsatta existens inte tjänar något syfte.

Kakorna har ett inte alltför blodigt utgångsdatum, om det inte till och med var PHPSESSID som strulade. (Nu minns jag plötsligt inte.) I vilket fall har jag i tankarna att börja följa HEAD på Habari igen, så det är egentligen steg ett.

"It is a damn poor mind indeed which can't think of at least two ways to spell any word."

Webbplats

Dela

7 Senast ändrad av nitro2k01 (2012-08-05 05:24:28)

Sv: Bloggkommentarer fungerar dåligt (+ pipande tangentbord på ThinkPad)

1. Om felet är av den tid jag tror, borde det inte finnas något som nollställs på det viset iochmed omstart. I princip

I princip sitter tangenterna ihopkopplade något sådant här:

 1 2 3 4 
 | | | |
1-A--B--C--D
 | | | |
2-E--F--G--H
 | | | |
3-I--J--K--L
 | | | |
4-M--N--O--P

Varje bokstav är en tangent. Raden på toppen är en hög utgångar (från kontrollerchippet). Kolumnen till vänster är en hög ingångar (till kontrollerchippet). (Ordningen är förstås ett exempel och påhittad.)
Tangenternas status kollas genom att första lägga en spänning på utgång 1, och kolla status för alla ingångar. Om du t ex trycker G, så kommer ingång 2 vara hög när svepet går över utgång 3. Detta system är bra eftersom man behöver högst sqrt(x) anslutningar för x tangenter i tangentbordsinterfacet, givet att spåren kan läggas optimalt. Problemet är att en del kombinationer är ogiltiga, t ex A, B, E i exemplet, som inte skulle kunna urskiljas från A, B, F eller A, E, F eller E, B, F

Fast så som du beskriver det, verkar detta ändå inte vara problemet. Då skulle det vara långt mindre förutsägbart, framförallt gällande tid innan det börjar hända, eftersom felet då skulle bero på att två av banorna kopplas ihop felaktigt under vissa omständigheter.

Det vore nog fortfarande värt att pröva att starta t ex en Linux live-CD och se om det händer. (Möjligen kan felet även bero på antalet nerslag, så se till att skriva något under sessionen.) Om du har Thinkpads tangebordsmjukvara installerat, avinstallera. Om du inte har den installerad, installera. Man vet aldrig.

2. PHPSESSID existerade när jag rensade. Kanske hade bara en omstart av bläddrarhärket varit tillräckligt.

Dela

8

Sv: Bloggkommentarer fungerar dåligt (+ pipande tangentbord på ThinkPad)

Antalet nedslag! Där gav du mig en idé. Nu är frågan bara hur man gör en nedslagsräknare i Windows. Frestar ogärna ödet med att installera någon keylogger (för det borde ju annars fungera) som jag inte satt ihop själv, eller åtminstone läst källkoden för och kompilerat under kontrollerade former.

I vilket fall är det snart dags för nästa koll av ifall radeonrutinerna i OpenBSD kommit ikapp mitt grafikkort, så jag ska kanske försöka kolla på tangentbordsfrågan samtidigt. Om jag först mäter uptime och antal nedslag till första pip några gånger i Win7, så får jag ju något slags tak för hur länge det är rimligt att vänta innan samma fel går att utesluta.

Tack förresten för förklaringen av matrissystemet. Närmare metallen än en hexeditor är jag i stort sett helt vilse.

"It is a damn poor mind indeed which can't think of at least two ways to spell any word."

Webbplats

Dela

9

Sv: Bloggkommentarer fungerar dåligt (+ pipande tangentbord på ThinkPad)

Flyttade tråden till datoravdelningen av diskussionsbrädan.

Kan även meddela att piperiet visat sig vara specifikt för Windows, efter att ha kört OpenBSD sedan ett par veckor tillbaka.

Det skulle inte förvåna mig om problemet ligger i någon av Lenovos program. Har råkat ut för fler wtf-grejor än jag kan minnas. (Som t.ex. att avinstallationen av den förinstallerade Bluetooth-programvaran raderar allt på C:, eller att Power Manager blir galen och äter upp i stort sett all processortid om man "avinstallierar" eller har fel version av hotkey manager, och så vidare...)

"It is a damn poor mind indeed which can't think of at least two ways to spell any word."

Webbplats

Dela