1

Tråd: Från Huggpunkt VHS till teve, och andra förvecklingar

De flesta som följer det här forumet har förmodligen redan lagt märke till att Huggpunkt VHS inte fungerar längre, och att programmet inte heller sett någon aktivitet. En del av förklaringen går att läsa om i det här inlägget. Så har det varit i över ett år nu och därför är det hög tid att berätta vad som egentligen är på gång.

I korthet handlar det här inlägget om att teve på sikt kommer att ersätta Huggpunkt VHS, men att det till dess inte kommer att finnas någon lättanvänd, grafisk nedladdare härifrån. Läs mer här om du vill prova teve.

Anledningen till detta framför allt brist på tid. Utöver heltidsarbete har jag på fritiden politiska förtroendeuppdrag som måste prioriteras. Visserligen ägnar jag en ansenlig del av den tid som blir över åt programmering, men insatserna är spridda mellan flera olika projekt, och tid i den omfattning som skulle krävas för att slutföra (och därefter underhålla) H.VHS 0.4 finns inte i på kartan förrän tidigast 2015.

Därför genomförs följande förändringar:

teve
Tanken bakom teve var från början att ersätta skriptet SVTPlay.sh, som enbart genomförde nedladdningar från SVT Play. I dag klarar teve även av hämtningar från både SVT:s och TV4:s sajter, och inom några månader är det realistiskt med direkt eller indirekt stöd för ett hundratal sajter. (Egentligen krävs bara någon veckas arbetsinsats, men jag vill ogärna lägga till fler funktioner innan programmet fått en sundare struktur under ytan, för att inte upprepa ett nybörjarmisstag jag redan gjort en gång.)

På ännu längre sikt är det fullt möjligt att ge teve ett grafiskt gränssnitt i stil med det som fanns i Huggpunkt VHS. Det är inte självklart att programmet ska utvecklas i den riktningen. Den ursprungliga planen var att integrera teve i Huggpunkt VHS 0.4, men jag vet inte om den utvecklingen är mest tidseffektiv. Vi talar dessutom om något som inte kommer hända förrän absolut tidigast våren 2014, så situationen kan hinna förändras igen. Det enda säkra är att jag inte kommer lägga energi på två olika program som gör samma sak (även om de gör det på helt olika sätt).

Huggpunkt VHS 0.3 försvinner
De "släppta" versionerna av Huggpunkt VHS kommer att försvinna från nätet, inklusive källkoden på Google Code. I dag är 0.3-versionerna i stort sett oanvändbara. Planen har hela tiden varit att tillhandahålla dem bara tills den nya kodbasen fungerade någorlunda.

Huggpunkt VHS 0.4 fortsätter ligga på is
Programkoden för version 0.4 är inte färdig. Uppskattningsvis saknas ett par månaders heltidsarbete för att få till stånd en första fungerande version. Den tiden finns inte. Därför ligger projektet på is, till dess det antingen finns ett bättre alternativ eller tid att slutföra programmet.

Forumet omorganiseras
Diskussionsforumet måste återspegla de här förändringarna. De diskussionstrådar som har med video på nätet att göra har flyttats till det gamla H.VHS-forumet, som i sin tur döpts om till Video och strömmande media. Alla trådar om H.VHS utom den om utvecklingen av version 0.4 pensioneras. Efterhand som fler av de projekt jag lägger tid på når någon slags mognad kommer de att införlivas i forumet.

Det var nog allt för den här gången, tror jag. smile

"It is a damn poor mind indeed which can't think of at least two ways to spell any word."

Webbplats

Dela